Tuesday, February 28, 2023

Ajan myötä muuttunut digiopastus

 

              laiteeni 2015                                                       laiteeni 2023

Olen pian yhdeksän vuotta tehnyt opastusta Keravalla. Tässä ajassa on opastettavat tyypilliset pulmat muuttuneet melkoisesti. 


  1. Mobiililaitteiden käyttöönotto  ( 2013 -2015 ?)
    Kun aloittelin opastusta joskus keväällä 2013, minulla oli silloin Nokian Lumia Windows Phone  puhelin, Asus Android tabletti ja Sonyn läppäri. Olin juuri tutustunut tabletin avulla Android käyttöjärjestelmään.

    Opastus oli lähinnä Windows laitteita. Älypuhelimia ei juurikaan ollut. Kannettavissa harmia aiheutti Microsoftin käyttöjärjestelmäsotkut. Microsoft oli “kehittänyt” uuden uljaan Windows 8:n ja vaikka kaikki asiantuntijat beta-testivaiheessa ilmoittivat, että tämä on täysi susi ja kelvoton, niin tästä huolimatta Microsoft julkaisi sen lokakuussa 2012. Sitten ei juuri kukaan suostunut käyttämään tätä Microsoftin sinöörien neronleimausta. Niinpä Microsoft julkaisi 2013 “kunniallisen” paluun Windows 7:ään ja kutsui sitä Windows 8.1: ksi. Seuraavana vuonna julkaistiin Window 10,  joka sitten oikeasti palautti Windows-perheen käytettävälle tielle.
    Opastuksissa siis taisteltiin 2 - 3 vuotta näiden hölmöilyjen takia.

  2.  Syyskuussa 2013 konkurssikypsä Nokia Puhelimet myytiin Microsoftille.  Silloin tiesin, että Windows Phone tarina oli loppu. Vaihdoin 2015 keskivaiheilla Nokia puhelimen Samsungin Galaxy III  - yksi järkevimmistä asioista,  joita on tullut tehtyä! Aloitin myös Apple laitteiden opastukset, vaikka en ole koskaan omistanut Applen laitteita.

  3. Vuosien 2015 - 2018 välisenä aikana älypuhelinten käyttömäärät räjähtivät ja kovin monenlaista tukea tarvittiin, kun taustaltaan varsin kirjava joukko siirtyi Nokian GSM-puhelimista älypuhelimiin. Silloin opastin vielä pitkän aikaa myös Microsoft Phone 

puhelimien käyttöä. Microsoft lopetti Nokia puhelimen valmistuksen toukokuussa 2015.

  1. Mobiilibuumin aluksi opastus keskittyi mobiililaitteiden perustoimintoihin. Aluksi esimerkiksi ihmiset eivät osanneet vastata saapuvaan puheluun, kun eivät olleet ennen kohdanneet ikonin pyyhkäisyä, joka on Apple-laitteilla yleinen toiminnan aktivointitapa.

  2. Seuraavaksi esiin nousivat valokuvien käsittely ja varmuuskopiointi ja tili-käsitteen haltuunotto. Sitten seurasivat erilaisten teknisten yhteysmuotojen ja pilvi-käsitteen ( esim. Wifi, Bluetooth jne.) ymmärtäminen.


  1. Viime vuosikymmenen lopulla puhuttivat kaksivaiheiset tunnistautumiset ja suosituimpien some -alustojen unohtuneiden tai puuttuvien salasanojen aiheuttamat sisäänkirjautumisongelmat.

  2. Sitten korona pysäytti lähiopastuksen ja nyt - ainakin Keravalla - lähiopastuksen tarve on selvästi ja pysyvästi vähentynyt. Nyt opastusta kaivataan vanhentuneita laitteita korvaavien laitteiden hankintaneuvot ja viallisten laitteiden käsittely.
     

Kun 2010-luvun loppupuoliskolla kysyntää Keravalla oli 10 - 16 opastukseen viikossa, niin tänään se on kutistunut 1 - 3 opastukseen samassa ajassa. Kuten ylläolevasta huomataan, on kysymysten muutoksissa helppo havaita yleinen oppiminen. Näin vaikuttaa vahvasti siltä, että se osa eläkeläisistä, jotka ylipäänsä käyttävät digilaitteita, on tuon kuluneen 10 vuoden aikana oppinut varsin hyvin käyttämään omaa laitekirjoaan, joka tyypillisesti käsittää älypuhelimen ja tabletin tai kannettavan. Vaikka tässä on tarkasteltu eläkeikäisiä, niin ilmiö todennäköisesti kattaa myös työssäkäyvän väen ja näin sieltä eläkkeelle siirtyvät eivät enää kohtaa samanlaisia pulmia kuin aiemmin.