Kielten oikoluku on tekstinkäsittelyjärjestelmissä ollut jo pitkään. En edes muista, milloin olen aloittanut automaattisen oikoluvun käytön, mutta se on varmasti viime vuosituhannella.
Tekstinkäsittelyjärjestelmät siis sisältävät oikolukuohjelmiston. Aiemmin oikoluku piti käynnistää erikseen sen jälkeen, kun tarkastettava teksti oli kirjoitettu. Nykyään oikoluku voidaan tehdä reaaliaikaisesti kirjoituksen yhteydessä. Tällöin kun sana on valmis, ja kirjoittaja kirjoittaa sanavälin, ohjelmisto tarkistaa sanan oikeinkirjoituksen ja alleviivaa tekstin punaisella, mikäli sanassa on kirjoitusvirhe. Tämän jälkeen milloin tahansa kirjoittaja voi palata merkittyyn sanaan ja klikata hiiren oikealla korvalla, jolloin oikolukija tarjoaa korjausta, jos osaa.
Google tarjoaa reaaliaikaista oikolukua ainakin: Chromessa, jolloin se toimii PC:llä kaikissa somesovelluksissa kuten esim. FaceBook ja Instagram. Näiden lisäksi se toimii kaikissa Googlen verkon toimistosovelluksissa, joita ovat: Docs, Slides, Sheets ja Forms. Näin ollen Googlen ohjelmistot tarjoavat kattavan oikolukukokonaisuuden. Ainoa puute tässä on yhdyssanat ja osa taivutusmuodoista. Niistä Googlen amerikkalainen oikolukuohjelmisto ei tajua tuon taivaallista, joten tässä kohtaa tulee olla tarkkana ja luottaa itseensä.
Googlen oikoluku asetetaan Chrome selaimen asetuksissa. Siellä on osio lisäasetukset ja siinä osassa kielet. Tässä asetetaan myös oikoluku.
Näiden lisäksi Gmailissa on vastaavat asetukset :
Jos haluaa käyttää monipuolisempia tekstin editoinnin mahdollisuuksia eikä haluaa maksaa ohjelmistosta, on MS:n Officea vastaava ilmainen ja samankaltainen ohjelmistokokonaisuus LibreOffice. Tähänkin sisältyy samat osiot kuin Google vastaavaan. Ero näiden kahden välillä on kahdenlainen. Ensin LibreOfiice dokumentit syntyvät paikallisina ja pitää tallettaa ja toiseksi edellisestä syystä editointi mahdollisuudet ovat jonkin verran paremmat kuin verkko-ohjelmistoissa.
LibreOfficen voi asentaa seuraavasta linkistä:https://fi.libreoffice.org/lataa/luotettavin-libreoffice/ ja tähän lisäksi suomenkielinen oikoluku: https://www.puimula.org/htp/ooo/libreoffice-voikko.html .
LibreOfficen Voikko-oikoluku ja tavutusohjelmisto on Suomessa tehty ja ylläpidetty, joten yhdyssanojen kohdalla se toimii huomattavasti paremmin kuin Googlen vastaavat.
LibreOfficen työkalut-välilehdellä viimeisenä on ohjelmiston asetukset. Siellä kohdassa kieliasetukset on kohta Kirjoituksen aputyökalu. Kun sen avaa, tulee seuraava lomake, josta oikolukuominaisuudet voi asettaa.
Sitten mobiililaitteet ovat vielä oma lukunsa. Android-laitteissa on automaattinen ja oppiva korjaustoiminta. Tämä tarkoittaa sitä, että testiä syöttäessä puhelin ennakoi sitä, mitä aion kirjoittaa eli sanan puolivälissä voi valita valmiin kokonaisen sanan. Jos kirjoitan väärin, ohjelmisto yrittää arvata oikean sanan ja korvaa kirjoitetun sillä enempiä kyselemättä.Tämä on varmaan normaaleille kirjoittajille tosi hyvä. Minun kohdalla vaan varsin usein käy niin, että kirjoitusvaiheessa en huomaa tätä vaihdosta ja kun luen hetken päästä tai seuraavana päivänä tätä, niin tekstin keskellä on joku täysin käsittämätön sana, joka kadottaa koko lauseen merkityksen.
Android oikoluku asetetaan päälle tai pois näyttönäppäimistön asetuksista, jonka ikoni sijaitsee näyttönäppäimistön harmaassa ylärivissä oikealla:
i
Automaattista korvausta voi käyttää kyllä myös lukihäiriöiset, mutta se vaatii vähän tarkkuutta ja sen, että tietää, mitä pitää tehdä. Kun Androidiin kirjoittaa tekstiä, näkyy keskeneräinen sana näyttönäppäimistön yläpuolella. Kun käytössä on automaattinen korjaus, ja ohjelmisto uskoo löytäneensä väärin kirjoitettua sanaa vastaavan oikean, se tekee automaattisen vaihdon, mutta jättää vaihdetun sanan alle hennon viivan. Kun tällaista alleviivattua sanaa klikkaa, ohjelmisto näyttää alkuperäisen tekstin, johon korvatun voi vaihtaa ja sen lisäksi annetaan mahdollisuus poistaa sana. Nuo hennot alleviivaukset jäävät näkyviin koko syöttötapahtuman ajaksi, mutta poistuvat, kun teksti siirtyy ohjelmaan. Seuraava näyttökaappaussarja valaisee asiaa:
Tässä vasemmassa näytössä näkyy keskenoleva kirjoitettu sana, jossa on alleviivaus. Harmaassa alueessa kirjainten yläpuolella näkyy Androidin oikoluvun ehdotuksia “oikeaksi” sanaksi. Kun automaattikorjaus ei ole päällä, pitää oikea sana valita harmaalta alueelta ja jos ei valitse itse kirjoitettu teksti jää oikeinkirjoituksesta huolimatta. Oikeassa ruudussa sana on valittu käsin harmaalta alueelta.
Seuraavassa näytössä automaattinen korjaus on ollut päällä. Kun on kirjoitettu “mitenhöjn”, niin automaatti on korvannut sen sanalla “mitenkähän” ja jättänyt sanan alle hennon alleviivauksen. Viemällä kursori tämän sanan alle, voi nähdä alkuperäisen syötetyn tekstin ja tarvittaessa palauttaa sen tai poistaa kokonaan korjattu sana.
Puhelimessa siis oikolukutuki ei ole yhtä hyvä kuin tietokoneen selaimella, sillä kerran ohittaessa oikeinkirjoituksen ja jättäessä virheen, sitä ei enää näytetä, jolloin se siis voi lukivaikeuksisille jäädä tekstiin ja “kadota”.
No comments:
Post a Comment